
Gümrük kapılarında oy verme iÅŸlemi, 27 Nisan PerÅŸembe günü saat 08.00’de baÅŸlayacak ve 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00’ye kadar sürecek.
CumhurbaÅŸkanı seçiminin ikinci tura kalması durumunda ise oy verme iÅŸlemi 20 Mayıs Cumartesi günü saat 08.00’de baÅŸlayacak ve 28 Mayıs Pazar günü saat 17.00’ye kadar devam edecek.
Gümrük kapılarında sadece Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı seçmenler oy kullanabilecek.
CumhurbaÅŸkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde, 27 Nisan PerÅŸembe günü baÅŸlayacak oy verme iÅŸleminde, özel imal ettirilmiÅŸ ve “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranı bulunan beyaz renkteki birleÅŸik oy pusulaları ve ön yüzünün sol üst köşesinde YSK amblemi yer alacak ÅŸekilde hazırlanan filigranlı sarı renkteki zarflar ile “Tercih” ve “Evet” mührü kullanılacak.
CumhurbaÅŸkanı seçiminin ikinci tura kalması ve referandum ÅŸeklinde yapılması halinde ise ön yüzünün sol üst köşesinde “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranlı sarı renkteki zarf, beyaz zemin üzerine “Evet”, kahverengi zemin üzerine “Hayır” ibarelerinin bulunduÄŸu birleÅŸik oy pusulası ile “Tercih” mührü kullanılacak.
Gümrük kapılarında görev yapacak kurullar, sandık kurulları, sandık kurullarında görev alamayacaklar, oy torbaları ulaştırma komisyonunun oluşumu ve görevlerine ilişkin esaslar da genelgede yer aldı.
Sandık çevresinde düzenin sağlanması ve yasaklar, oy verme araçları ve tesliminin de belirlendiği genelgede, oy verme yeri ve zamanı, oy verme yeterliğinin tespiti ile engellilerin oy kullanması, okuma yazma bilmeyen seçmenlerin oy kullanmalarına ilişkin ayrıntılar da bulunuyor.
GEÇERSİZ SAYILACAK ZARFLAR
Genelgede, torbaların açılması, zarfların sayımı ve geçerli olmayan zarflara ilişkin, şu bilgilere yer verildi:
“Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, ‘Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu’ filigranı olmayan kağıttan imal edilmiÅŸ olan, Yüksek Seçim Kurulu amblemi olmayan, üzerinde geçici gümrük kapısı seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan, tamamı yırtılmış olan, üzerinde geçici gümrük kapısı seçim kurulu ve sandık kurulu mührü dışında herhangi bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya herhangi bir iÅŸaret bulunan, zarflar geçersiz sayılır.
Ancak, üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına raÄŸmen YSK filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel iÅŸaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarflar geçerli sayılır.”
Genelgeye göre, itiraza uğrayan zarflar ile itiraza uğramadan geçersiz sayılan zarflar, seçim kurulu başkanınca bir kenara ayrılacak.
Geçici gümrük kapısı seçim kurulu, bütün zarfları kontrol ettikten sonra itiraza uğrayan zarfları inceleyerek, geçerli veya geçersiz sayılması yönünde kararını verecek. Sandıktan çıkan geçerli ve geçersiz oy zarflarının toplam sayısı sandık sonuç tutanağının ilgili yerine işlenecek.
Geçersiz zarflar paketlenecek ve paketin üzeri mühürlenerek zarf sayısı yazılacak. Bu işlemler yapıldıktan sonra o sandıktan çıkan geçerli ve geçersiz zarfların toplam sayısı ile oy kullanan seçmen sayısı karşılaştırılacak. Eğer zarf sayısı, oy kullanan seçmen sayısına eşit veya eksik ise başkaca bir işlem yapılmayacak.
Zarf sayısı, oy kullanan seçmen sayısından fazla ise eşitliği sağlamak için önce geçersiz zarf sayısı düşürülecek, geçersiz zarf sayısının düşülmesi halinde de eşitlik sağlanamıyorsa, geçici gümrük kapısı seçim kurulu başkanı geçerli zarflar arasından, eşitliği sağlayacak sayıda zarfı gelişi güzel çekecek ve bu zarflar açılmadan yakılarak imha edilecek.
GEÇERLİ VE GEÇERSİZ SAYILACAK OYLAR
Geçerli ve geçersiz sayılacak oylara iliÅŸkin maddeye göre, sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan, arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan, hiçbir yerine “Tercih” veya “Evet” mührü basılmamış olan birleÅŸik oy pusulaları geçerli olmayacak.
Ayrıca birden fazla cumhurbaÅŸkanı adayına, aynı ittifak içinde yer almayan birden fazla siyasi partiye veya birden fazla ittifaka ayrılan alanlara “Tercih” veya “Evet” mührü basılmış olan, birden fazla cumhurbaÅŸkanı adayına, aynı ittifak içinde yer almayan birden fazla siyasi partiye veya birden fazla ittifaka ayrılan alana taÅŸmış “Tercih” veya “Evet” mührü bulunan, bütünlüğü bozulacak ÅŸekilde yırtılmış veya koparılmış olan, üzerine “Tercih” veya “Evet” mührü dışında veya “Tercih” veya “Evet” mührü yerine herhangi bir özel iÅŸaret, herhangi bir isim, imza kaÅŸesi, mühür veya parmak izi basılmış olan, üzerinde yer alan cumhurbaÅŸkanı adaylarına, siyasi partilere ve ittifaklara ait bölümleri belirgin bir ÅŸekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiÅŸ veya iÅŸaretlenmiÅŸ olan, üzerinde yer alan matbu yazıların dışında yazılar veya harfler veya sayılar yazılmış veya ÅŸekiller çizilmiÅŸ olan birleÅŸik oy pusulaları da geçerli olmayacak.
OY PUSULALARINI GEÇERSİZ KILMAYACAK DURUMLAR
Oy pusulalarını geçersiz kılmayacak durumlara ilişkin ise şunlar kaydedildi:
“Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılması, bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması, herhangi bir ÅŸekilde lekelenmiÅŸ olup da bunun özel olarak iÅŸaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması, birleÅŸik oy pusulasının katlanarak zarfa konulması sebebiyle “Tercih” veya “Evet” mührüyle oy pusulasının arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diÄŸer kısımlarına geçmesi, bir cumhurbaÅŸkanı adayı, siyasi parti veya ittifak alanına basılan “Tercih” veya “Evet” mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taÅŸmış olması, baÅŸka bir cumhurbaÅŸkanı adayı, siyasi parti veya ittifak alanına taÅŸmamak kaydıyla cumhurbaÅŸkanı adayı, siyasi parti veya ittifak alanına birden çok “Tercih” veya “Evet” mührü basılması, yetkili seçim kurullarınca gönderilen ve Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan oy pusulalarının arkasının sandık kurullarının ihmaliyle mühürlenmemiÅŸ olması, zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanının geçersiz olması diÄŸerinin geçersiz sayılmasını gerektirmez.”
Oyların sayım ve dökümüne göre, önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.
Geçersiz sayılan veya geçerli olmasına rağmen hesaba katılmaması gereken oy pusulaları ile geçerli olup olmadığı veya hesaba katılıp katılmaması yönünden tereddüt edilen veya itiraza uğrayan oy pusulaları, sayım ve döküm cetveline işlenmeksizin ayrılacak ve sandık kurulu başkanı tarafından muhafaza altına alınacak.